Black pearl – en recension

Att paddla en black pearl har varit en önskan jag haft länge. Många gånger har det surfats in på thomassondesigns hemsida och där har jag funderat och planerat ett bygge. Men tid och byggplats sätter oftast tillfälliga hinder för projektets start. Så mycket bättre att det då finns en färdigproducerad black pearl tillverkad av norska Seabird Designs.
DSC_5860 IMG_0049      IMG_0050 IMG_0053

När man sitter i en black pearl är det en grönländsk sittställning som gäller. Jag paddlar vanligtvis en Tahe Greenland Touring och har trott att det är en grönlandskajak, men efter black pearl så inser jag att det är två olika världar. Raka ben, liten sittbrunn och framåtlutade fötter för att få plats under däck. Det innebär att kajaken svarar på minsta förändring av tyngdpunkt eller benrörelse.

Kajaken är väldigt platt vilket gör att vindfånget blir minimalt. Den tenderade dock i vågorna att bete sig mer svajigt än en Tahe Greenland Touring som brukar gå raka spåret även om skäddan inte är nedfälld. Det bör dock gå att kontrollera efter att ha paddlat kajaken en längre period.

Kajaken har grönländska linsträckare istället för töjbara linor vilket är praktiskt. För de två pinnarna till mitten och linan är lös, dra pinnarna mot sidan och linan spänns. Perfekt att fästa en norsaq eller extrapaddel med.

Att kanta samt luta kajaken är lätt och man hittar snabbt balansen i båda rörelserna. Kajaken är också väldigt snabb, efter några få paddeltag har man en hög paddelfart. Att hitta surf på vågor är också enkelt då kajaken snabbt svarar på vattnets rörelser.

Det sista testet var eskimåsvängar. Då kajaken är 50 cm bred och 4 cm smalare än min Greenland T utgick jag från att den var mer lättrollad. Det ställer dock krav på vighet att luta sig fram och krama fördäcket då sittställningen med raka ben utmanar baksida lår. Det är en större skillnad än förväntat mellan de båda kajakernas rollbarhet. Greenland T har enligt Thomasson en starkare pop-up-kraft i slutet av rollen vilket jag kände när jag rollade black pearl. Här var det viktigare att verkligen ha en bra teknik med bålrörelse och höftknyck för att bemästra alla rollar. Det gjorde att första paddlingen inte resulterade i lika många lyckade rollar som planerat. Dock ger det helt klart utrymme till att putsa tekniken framledes.DSC_5851

Sammanfattningsvis, en black pearl är en grönlandskajak av mycket hög klass. En av de vackraste kajakerna jag sett (och ja, denna är vit trots namnet). Formerna gör den mycket följdsam i vattnet och den svarar på minsta rörelse. Sittställningen ställer dock höga krav på vighet om det skall paddlas en längre sträcka.

En reaktion på “Black pearl – en recension

Kommentarer inaktiverade.