Hur rollar du egentligen?

Ibland har man dagar när rollarna sitter till 100%. Ibland finns det dagar då man får kämpa lite mer. Oavsett hur duktig man är så finns det alltid mer teknik att jobba på. Ett bra tips är att ha med en kompis med kamera som fotograferar dig när du rollar. För oavsett hur bra det känns när du ligger i vattnet, blundar och tror dig veta vad du gör så ser det annorlunda ut från en annan vinkel på land.

Nedan bildserie visar en standardroll, kinnguffik paarlallugu nerfallallugu. Notera att paddeln ligger platt på ytan, handen i luften är nära kroppen och avslutningen sker med huvudet långt bak på kajaken.

DSC_5704 DSC_5705 DSC_5706 DSC_5707

 

Nästa bildserie visar en likadan roll åt andra sidan.

DSC_5794 DSC_5795 DSC_5796 DSC_5797

En viss skillnad i hur platt paddeln ligger på ytan (eller gräver ner sig rättare sagt). Händerna är inte nära kroppen, och avslutningen sker med huvudet högre upp. Rollen lyckas, men mer kraft krävs för att genomföra den. Och denna roll skall inte kräva någon kraft för att lyckas. Nyckeln är istället samspel med bålmuskulatur och höfter.

 

Nästa bildserie visar en misslyckad stormroll, siukkut pallortillugu masikkut. Var är det som ser galet ut här?

DSC_5840 DSC_5841 DSC_5842 DSC_5843

Det tydligaste som syns är på den tredje och fjärde bilden där huvudet är högt upp istället för att vara vikt in mot kajakens däck. Det blir tydligt på fjärde bilden där huvudet lyfts före kroppen vilket resulterar i en tyngdpunkt som blir felaktig. Istället skall kroppen vara böjd mot kajakens däck för att minimera vikt utanför mittpunkten i rollen.

När du rollar så har du alltid en sida som är din bästa och en sida som är lite svagare. Genom att hela tiden träna på båda sidor så kommer du att få bättre kontroll. För när du välter och behöver rolla i skarpt läge så kan vind och vågor göra att du blir tvungen att rolla upp på ett visst håll. Kom dock ihåg att det är aldrig din sämsta sida som du tränar på, bara din näst bästa sida.

En reaktion på “Hur rollar du egentligen?

  1. Johannes Prison

    Väldigt ba förklarat skillnaderna mellan rätt och fel. Blir tydligt ihop med bilderna. Ett tips som kanske inte är helt lätt att få till, men som troligtvis skulle öka tydligheten ännu mer, skulle nog vara att försöka få samma bildvinkel på de olika jämförande bildserierna.

    Keep up the good work!

Kommentarer inaktiverade.