att springa en löptävling en fredagskväll

Ja, det finns väl många andra saker man kan göra på en fredagskväll. Äta en god middag, dricka en öl eller ha en myskväll i soffan. Men jag valde att springa ett lopp efter en hel dag med regn. Det var förvånansvärt kul att springa Skatås Mörkaste igår kväll. Starten gick 18:30 och då var det mörkt ute. Alla 300 deltagare hade pannlampor och jag insåg snabbt att min pannlampa (som jag trodde var väldigt bra i ljusstyrka) låg i lä när jag jämförde med andra pannlampor. Min var som en liten ficklampa jämfört med de som var likvärdiga en bilstrålkastare.

Hur som helst, upplägget var att springa 7 km på stig och grusvägar i mörker med endast pannlampan och reflexmarkeringar som hjälp. Starten gick vid strandkanten vid Delsjöns badplats och snabbt uppför gräsbacken. Därefter följde vi grusvägen en bit för att sedan vika av in på stigar. Banan var markerad med reflexer som hängde runtomkring och det var en väldigt häftig inramning. Fram till halva loppet var det relativt många runt omkring mig. I början sprang vi mer eller mindre på ett led och så fick man göra snabba ryck när det kom en lucka att springa om personen framför. Efter tre kilometer började det tunnas ut men det var ändå inte tomt kring mig. Efter 3,5 km som var vid toppen av Brudarebacken började det dock tunnas ut en del. Antingen var jag snabb eller långsam tänkte jag. Men som jag har skrivit om innan valde jag att ha en positiv inställning och tänkte att jag istället var snabbare än de flesta. Och i ärlighetens namn var det inte många som sprang om mig, utan det var snarare jag som passerade flertalet löpare. Vid ett tillfälle på grusvägen sprang jag om den som låg framför mig och när jag sedan vek in på stigen så var det endast min pannlampa som lyste upp reflexerna. Jag såg ingen framför mig och det var en härlig känsla att springa i mörkret på stigen. Men det är bra mycket löpteknik kvar för mig att lära när det gäller att springa trail. Det var några gånger då jag var riktigt nära att stuka en fot.

Banan var ”endast” 7 kilometer lång, men när det är trail är det inte riktigt jämförbart att bara titta på distansen. Det var mycket backar och hoppande över stockar, trippande nerför branta sluttningar och leriga stigar och det gör att det blir tuffare att springa jämfört med asfalt eller grusvägar. Sluttiden blev cirka 43 minuter och jag är ändå nöjd med resultatet. Och det var galet mycket roligare att springa i skog istället för på asfalt.

6,84 km, 43:28 min, medel 6:21 min per km

1 km – 6:03
2 km – 6:51
3 km – 6:16
4 km – 6:495 km – 6:06
6 km – 6:27
7 km – 4:27