Krav på att kunna rolla?

Under våra kurser är det många som säger att de vill kunna rolla för ”det måste man kunna när man skall paddla”. Jag brukar likna det med att balansera på en stillastående cykel. Det är väldigt praktiskt att kunna när du kommer till rödljuset, men långt från alla cyklister kan det.
En eskimåsväng (eller roll om du föredrar att säga det) är en bra teknik att kunna, eftersom du kommer att slippa lämna kajaken om du tappar balansen i vattnet och befinner dig upp och ner. Dock kräver tekniken sina övningar så att rörelsen verkligen sitter i ryggraden. Så att du kan ta dig upp på såväg höger som vänster sida beroende på vindar och vågor.

Vill man ta det till nästa steg så lär man sig olika rollar. Det finns iallafall 35 olika varianter som kan vara användbara i olika situationer. Vill man därefter ta nästa steg så lär man sig det grönländska namnet för kinngusaqattaarneq, alltså att rolla. Som läs- och ljud-övning rekommenderas ett besök på Dubside’s sida www.qattaarneq.com. Här hittar du namn och uttal på de 35 rollar som bedömns inom Grönlandsmästerskapen.