Balansövningar och fortsatt rollande

Även om vädret är väldigt blåsigt och bjuder på gråa moln med hot om regn är det aldrig för mycket busväder för att ge sig ut och rolla. Med en black pearl på biltaket bar det av till havet på torsdagseftermiddagen för att fortsätta rollandet och bemästra de olika teknikerna.

Att rolla med en black pearl jämfört med min tahe greenland touring är mer annorlunda än vad jag trodde. Skillnaden på bredden är 50 mot greenlands 54 cm och det gör skillnad. Man får mer hjälp av greenland-kajaken när den skall rulla tillbaka i liggandes läge medan black pearl förlitar sig mer på att du använder en riktig teknik. Med andra ord, min uppfattning är att black pearl kräver en ordentlig kroppsrörelse och teknik för att verkligen komma till sin rätt. Och det är bra då det innebär att jag måste förbättra min teknik vilket leder till ännu bättre kontroll.

Jag paddlade ut i vågor och när jag skulle fånga en våg för att surfa vände vågen kajaken allt för mycket inåt vilket innebar att jag tappade fart. Jag kantade då för att styra ut med vågen igen och tappade då balansen och slog runt med kajaken.
’Intressant’ tänkte jag. Här var faktiskt min första situation på väldigt länge då jag blev överrumplad och slog runt med kajaken. Jag hann tänka lite om jag skulle kravla mig ut ur kajaken eller rolla upp trots att jag låg helt fel i startpositionen. Efter någon sekund till under vattnet insåg jag att det är ju en roll som måste till då en grönlandskajak med liten sittbrunn inte tillåter en smidig re-entry. Sagt och gjort, jag rollade upp i vågorna utan problem. Skönt att känna att jag ändå hade det tillräckligt i ryggraden när det krävdes.

Tillbaka inne i hamnen fortsatte jag rollandet och lyckades nu med en norsamiq nerfallaallugu samt en siukkut pallortillugu masikkut. Mycket fokus på rätt teknik krävdes, sedan var det tydligt att kajaken inte utförde något hinder för självs rollen om jag gör rätt. Dock hjälper inte kajaken mig på samma sätt som min greenland touring.

Slutsatsen är att alltid fortsätta att rolla vid varje paddeltur man gör. Man vet aldrig när det behövs och ju mer övning desto större möjlighet att det sätter sig i ryggraden.