Om att paddla antingen K1 eller K2

Hur många personer får man egentligen plats med i en kajak?
Vanligtvis är det en person som får plats i en singelkajak, K1. Ibland ser man en medföljande hund som sitter i en lucka eller i sittbrunnen.

I en dubbelkajak, K2, kan man se både två och tre personer. Ofta har K2:orna en packlucka mellan de båda sittbrunnarna, och här kan mindre barn få plats. Somliga tipsar om att ta en barnstol från Ikea, ta av benen och tejpa fast sitsen i packluckan där barn kan sättas. Tre vuxna kan dock bli lite trångt.

Men allt detta är begränsningar som har uppkommit på senare tid. När man går tillbaka till inuiternas tid på Grönland hade man inte så mycket alternativ när det var dags för transport. Titta på den intressanta filmen Nanook of the North och se hur det gjordes förr i tiden. Då var det inte tal om att klassificera det som K1 eller K2. Ge det någon minut eller två in i filmen.