Surfski, vad är det?

När höststormarna börjar nalkas (redan i augusti?!) innebär det ordentligt med vågor i skärgården. När det blåser upp mot 10-15 m/s i sydvästlig bygger vågorna ganska bra. Då är det många som är sugna på att ge sig ut och paddla surfski. Men vad är då detta för något undrar du kanske?

För många är surfski ett nytt fenomen och frågan kommer ofta varför kajakerna ser så konstiga ut. Inom paddelvärlden är dock surfski relativt gammalt och har funnits i några år, om än inte med så stor spridning i Sverige.
En lång historia som blir kort: Surfski går tillbaka till livräddare på stränder i andra delar av världen som använde sig av bredare kajaker för att paddla ut och rädda nödställda. Senare insåg man att det gick att surfa med kajakerna, de blev smalare och lättare och 1984 skapades World Waveski Surf Association. Därefter började det spridas mer och mer och tävlingarna ökade i antal.

Det tog lite tid innan jag blev övertygad om att skaffa en surfski, främst av anledningen att vi inte har några vågor att tala om i Sverige om man jämför med Sydafrika, Australien och Hawaii. Men efter att ha testat en surfski i de vågor som faktiskt finns så blev jag övertygad om att detta är något att satsa på.

Vad är då anledningen till att paddla surfski? För egen del ser jag två anledningar.
Den första är att kunna paddla träningspass på havet i en kajak som är betydligt lättare än en havskajak (10-15 kg jämfört med 18-30 kg). De tränings- eller motionskajaker som finns är oftast inte byggda för större vågor och blir därför ganska ranka på havet jämfört med i sjöar. En surfski fyller därmed behovet av att kunna paddla intervallpass och liknande på havet med lite vind och vågor.
Den andra är att paddla downwind, dvs att surfa på vågorna. Känslan av att ligga på vågen och bara glida med är underbar. Att titta på GPS-klockan och se att hastigheten ökar fast man inte paddlar är en härlig upplevelse.

martin-zest-carbonology-sports

(foto: Peter Svensson, www.surfski.nu)

Man skall dock komma ihåg vad surfski-gurun Dawid Mocke har som mantra, ”never sacrifice stability for speed”. För att ha kul med surfskin behöver man vara ute när det blåser och går vågor. Att sitta i en för rank kajak kan leda till att fokus hamnar från vågorna till att endast hålla balansen. Bättre då att ta en stabilare kajak och leka istället.

Det finns många bloggar som inriktar sig på surfski-paddling som jag kan rekommendera, bl a surfski.nu samt globalsurfski.com. Även emmalevemyr.se har en avdelning om kungsbackafjorden som är ett av de bättre downwind-områdena i Sverige. Det finns även en prova-på-dag i Göteborg som sker vid Fiskebäcksbadet söndag 13 september. Mer om denna på facebook (sök efter ”surfski-dagen – 13 september”. Jag rekommenderar besök på såväl bloggar som prova-på-dagen om du är intresserad av att veta mer om surfski.