Hur varmt är det egentligen i vattnet?

När sommaren går över till höst börjar en riktigt fin paddelperiod när det är lugnt på havet och sällsynt att se båtar i skärgården. Det är också den tid då det är lite klurigt att bestämma sig vad man skall paddla i för kläder. Är det för kallt för neoprenshorts? Eller för varmt för torrdräkt? Eller ett mellanting?

Den generella regeln som jag följer är att alltid klä sig enligt vattentemperaturen. Är det varmt i vattnet så är det ok att ramla i någorlunda lättklädd. Är det kallt i vattnet så behöver man ha på sig mycket kläder, även om det är en fin aprildag med gassande sol så att man svettas. De kroppsdelar som är viktigast att skydda är bröst och lår då man snabbt kyls ner om man ramlar i vattnet. Även huvudet är viktigt att hålla varmt såklart.

Än så länge är det ganska varmt i vattnet. Enligt väderrapporterna så är det fortfarande en vattentemperatur på 17 grader ute vid Vinga. Men även om det är en hyfsad temperatur så tror jag att det blir för kallt för neopreneshorts och barfotapaddling. Jag tror att det nu får bli långa neoprenebyxor framöver. Speciellt om det blir surfski-paddling för då blir man konstant blöt om benen.
På överkroppen har jag de senaste gångerna haft en vanlig underställströja i merinoull samt en tunn paddeljacka. Det funkar bra om det är något enstaka bad såsom det kan bli i surfski. Men att köra ett rollpass på någon timme innebär att man blir ganska kall till slut.

Jag tror att neoprenebyxor, merinounderställströja och paddeljacka fungerar för surfski eller långfärd än så länge. Skall jag blanda in rollen så får det nog bli en fleecetröja som mellanlager. Alternativt rolla med min Greenland touring och tuiliq.