Grönlandspaddel – varför det?

När jag paddlar havskajak så paddlar jag, om jag själv får välja, helst grönlandsinspirerade kajaker och använder grönlandspaddel. Jag får ofta frågan varför jag har en sådan pinne att paddla med. Och hur skall man sammanfatta det?

Just grönlandspaddeln är ganska omdebatterad i paddelkretsar. Somliga älskar den, och somliga tittar på den och skrattar samtidigt.
Jag föredrar den av några olika anledningar:

– Den har ingen vinkel och jag behöver därför inte vrida handlederna vid varje paddeltag (jag vet, det går att ställa in vinkeln på många paddlar så det är inte unikt för en grönlandspaddel)
– Den är lätt. Min lättaste väger in på 705 g och den jag använder mest ligger på 800 g. Det ska bli intressant att se vad min kommande paddel skall väga. (jag vet, det finns lättviktspaddlar i kolfiber som är lättare än 700 g)
– Jag vet alltid vad som är rätt sida upp på paddeln vid rollar (jag vet, det kan man veta med en annan paddel också)
– Den tvingar mig att jobba med bålrotation och ger därför en bra träning (jag vet, vingpaddeln kräver samma typ av bålrotation)
– Det var så inuiterna paddlade från början (ja, nu börjar jag nörda ner mig historiskt)
– Det är onekligen kul att göra en egen paddel. (ja, man kan ju göra en egen kolfiberpaddel men det är betydligt mer krävande i tid, pengar och arbetsinsats)
– Det är en härlig känsla i att hålla en träpaddel. (kontra detta om ni vill!)

Många av dessa argument kan man hävda motsatsen till, eller att en annan typ av paddel stämmer in på beskrivningen. Men det är ju det som är det sköna med paddling; det finns inget rätt eller fel, bara det som passar dig själv bäst.
Prova en grönlandspaddel du med. Du kanske blir positivt överraskad?

IMG_0367