Grönlandskajaker

Jag paddlar helst grönlandsinspirerade havskajaker när jag paddlar på havet. Varför då?
Den typ av paddling som jag ägnar mig åt är främst inriktad på att leka med kajaken, svänga, surfa, rolla, och testa gränserna. Ibland är det övernattning på schemat men som småbarnsförälder är det tyvärr inte lika ofta som det borde.
Jag behöver därför inte så mycket packningsmöjligeter.

En grönlandsinspirerad kajak är oftast ganska platt och nätt. Skarpa slag vilket ger en bra slutstabilitet och att den svarar bra på kantning.
Den har inget roder vilket jag trivs med. Främsta anledningen är att man då får lära sig att hantera kajaken som den var tänkt att hanteras från början.
Ofta har den en skedda vilket kan vara bra i stark sidvind.
Den är ofta ganska låg i däcksvolym vilket gör det lättare att luta sig bakåt och framåt vid rollar.
Den är också ganska smal vilket underlättar rollar och paddling.IMG_0053

In min kajakflotta finns en seabird black pearl och en tahe greenland touring. Jag hade innan black pearlen blev inköpt spanat på en Arrow Ivalu men inte provpaddlat den. När man läser om den så är jag på det klara över att den motsvarar de förväntningar som jag har på en kajak.

Skall jag dock paddla ett träningspass finns det många andra typer av kajaker som jag föredrar. Surfski och motionskajaker är mycket mer lämpliga tycker jag när det är dags att köra ett träningspass. Men när jag är ute i havet för att ta det lugnt, då blir det en kajak för mer busig paddling. Det passar mig bäst. Därmed inte sagt att det är en absolut sanning som passar dig lika bra.