Hemmaträning

Är du som jag? Gymkortet ligger i plånboken men används inte. Det är mörkt ute och kanske inte helt lockande att ge sig ut att springa? Eller paddla? Då finns det många övningar man kan göra hemma utan allt för mycket hjälpmedel som kan vara till stor nytta för att bygga upp en bra bålstabilitet och styrka inför nästa års paddling.
Viktiga muskler att fokusera på är bålmusklerna. Då en ordentlig bålrotation gör att du paddlar så effektivt som möjligt är det bra att tänka extra på detta partiet.

Du kommer långt med ett stort gummiband och en balansboll. Har du en kettlebell eller liknande vikt så är det också användbart. Nedan övningar är hämtade från www.dintraning.se, för övrigt en väldigt bra sida med många instruktioner på övningar uppdelade i muskelgrupper, redskap, träningsform etc.

Följande övningar rekommenderas för att få en bra träning på just bålrotationen:

Russian twist med medicinboll
Bålrotation liggandes med medicinboll
Paddla kajak med pinne
Sittande rotation på boll
Plankan med halvboll (eller helboll, eller utan boll)
Sidoplanka med halvboll (eller helboll eller utan boll)
Ryggresning på boll
Superman på boll
Knästående balansering på boll

Man skall inte heller glömma av att axlar, rygg och mage behöver få sig en ordentlig genomkörare. Armar är också viktiga att få med. Likaså rumpan och benen. Men en viktig övning som många glömmer är att träna rotatorcuffen. För oss paddlare är det en viktig muskel för att få bra balans och stabilitet i axlarna. Den tränar du enkelt med ett gummiband och en sådan här rörelse.

Så om du inte tänker paddla mer för säsongen, passa då istället på att träna upp dig så att nästa år blir ett ännu bättre paddelår. Och så att du orkar att paddla längre och med bättre teknik.