Snart är det bassängträning

På söndag är det dags för säsongens första bassängträning med paddelklubben. Det brukar vara ett bra tillfälle att friska upp minnet på räddningsövningar, ensamuppklättring samt balansövningar och lekar.

Ett vanlig kommentar jag får höra från ovana paddlare under såväl bassängövningar som under kurser är att kamraträddning var mycket svårare än de trodde. Jag brukar då påminna om att det är ett perfekt tillfälle att öva på det när en instruktör är med dem och man välter planerat. Det brukar vara tungt att klättra upp i kajakerna och har man paddlat en hel dag så är man naturligt trött i kroppen. Så att göra en eller flera kamraträddningar i bassängen är alltid bra.

En annan kul övning som vi ibland gör är att testa att ställa sig upp på raka ben i kajaken. Kanske inte så direkt användbart när man paddlar men det ger en bra balansträning och en känsla för kajakens stabilitet. Klarar man av att stå på båda benen så ökar man lätt svårigheten genom att ställa sig på ett ben endast.

Ytterligare övningar som vi brukar göra är de olika delmoment som leder fram till en roll. Sculling brukar vara en sådan övning. Här sitter man i kajaken, välter lite åt sidan och lägger sig på rygg rakt ut från kajaken och med hjälp av svepande paddeltag håller man sig flytande. Klarar man av att sculla så kan man rolla.

Själv siktar jag på att klara av en handroll under vinterns bassängövningar. Det har varit mitt mål de fyra senaste säsongerna men jag har varit för långt från det för att klara det. Förutom en gång då jag på något sätt lyckades att göra en handroll. Men jag visste inte hur och när jag skulle prova igen misslyckades jag. Men denna sommaren har lett till att jag har rollat bättre och stabilare, så jag hoppas att nå mitt mål.

Mer rapporter och bilder kommer efter helgen när första passet är avklarat.