bassängträning!

Igår var det dags för säsongens första bassängträning. Desto bättre var att det var en ganska liten grupp som var på en hög nivå vilket gjorde att det gavs bra möjlighet att vara med och rolla själv. Annars som instruktör brukar det vara begränsat med tid i vattnet och istället mer tid på land eller bredvid i vattnet.

Till en början är min lärdom samma som jag lär mig varje gång: ’näsklämma är en bra grej’. Varje gång jag packar väskan tänker jag: ’men vad då, jag paddlar ju utan näsklämma i havet och där klarar jag en ordentlig dos saltvatten utan att klaga.’ Men det är minsann en helt annan grej med klorerat vatten. Efter att ha fått flera liter klorerat vatten i näsa och bihålor efter några minuter så inser man att en vettig näsklämma är bra att ha.  Så nästa tillfälle skall jag ha införskaffat mig en vettig modell.

Jag började att värma upp med lite standardrollar och satte dem utan större bekymmer. Jag gick över till shotgun roll som inte var lika avslappnad som den brukar vara. Det är en bra roll att träna på för att hitta handrollen.
Efter en sådan omgång var det dags att låna ut kajaken och ta några minuters vila. Vi hade även en surfski modell rankare (carbonology pulse) med som jag fick övat lite uppklättring på från båda sidor. Väl i kajaken igen var det dags att lägga undan paddeln och ta fram min norsaq och börja rolla. Det tog sig mot slutet och jag kunde hålla längre och längre ut på norsaqen (och på så sätt få mindre och mindre flythjälp) tills dess att jag blev övermodig och inte klarade det. Jag blev filmad under dessa övningar och det var väldigt nyttigt att se sig själv. Min norsaq var inte alls på vattenytan hela tiden som jag tänkte mig utan istället slutar den under ytan. Det måste jag jobba på.

Sedan övade jag även på re-entry med roll för de fall då man mot bättre vetande lämnar kajaken och kryper ur den. Jag lade kajaken upp och ner och kröp sedan in i den sittandes under vattnet för att därefter fatta paddeln och rolla upp. Då jag inte hade testat det tidigare kändes det som en bra sak att öva på. Och desto bättre att det inte var något problem med det.

Nu dröjer det en månad tills nästa gång och under tiden hoppas jag kunna få till lite paddling i havet. Och införskaffa mig en näsklämma tills nästa övning i klorerat vatten…