Att köpa billigt eller dyrt

Igår var jag ute och sprang min vanliga runda på helgen och då visade termometern för första gången 0-gradigt när jag började rundan. ’Sådan tur att jag hade köpt löparbyxor för vintern’ tänkte jag då. Jag hade köpt dem på rea, ett par Salomon-byxor som hade varit dyra innan men på rean blev de väldigt acceptabla att köpa. Jag hade aldrig sprungit i dem tidigare så igår var det premiärturen. De var lite fleecade för att hålla värmen men ändå tunna för att släppa ut värmen.
När jag kom hem igen var recensionen att de var väldigt bra att springa i. Trots att de var tjocka och varma så var de tunna på baksidan benet och lyckades få mig att aldrig känna mig för varm eller kall.
På överkroppen hade jag endast en underställströja i merinoull och en vindjacka, och det höll mig mer än väl varm.

På det stora hela var det en bra och funktionell klädsel. Då slogs jag åter av insikten att det är viktigt att ha bra utrustning när man utövar någon idrott. Samma tanke försöker jag ha inom paddlingen vad gäller kläder och utrustning. Vetskapen av att sakerna klarar av det som krävs gör att man kan förlita sig mer på dem och därigenom fokusera mer på uppgifterna.

Tält är ett bra exempel. Det går att köpa tält för 300kr och 6000kr. Vad skiljer då dessa åt? Är man bara ute i fint väder och tältar så går det säkerligen bra med båda alternativen. Är det dock regn och ruskväder som drar in en natt så finns det risken att man vaknar i det billiga tältet av att det droppar in. Tro mig, jag vet av egen erfarenhet att det kan bli så.
Paddelkläder är en annan sådan sak som man inte riktigt vill tumma på kvaliteten med, speciellt vintertid. Att veta att paddeljackan verkligen håller tätt, alternativt är varm nog, är väldigt viktigt för att kunna paddla säkert. Paddelhandskar likaså. Ett par handskar i neoprene som jag hade köpt för några år sedan inför höst- och vintersäsongen höll en användning, sedan ramlade gummibeläggningen av som satt mitt på handen och fingrarna. De var bland de billigare handskarna i affären skall tilläggas.
Kläder är också ett bra exempel. Vetskapen om att jackan i goretex håller tätt, jämfört med en jacka utan goretex men som ändå sägs skall hålla tätt, är viktig att kunna lita på när man är på expedition eller bara ute i ett regnoväder.

Sensmoralen blir att man oftast får vad man betalar för. Och jag säger medvetet ’oftast’ för det är såklart inte alltid så enkelt som jag försöker få det att låta. En hel del saker är minst lika bra när man köper de biliga jämfört med de dyra. Som en näsklämma till exempel. Är det en paddelnäsklämma så är det en kostnad på cirka 150 kr, medan samma näsklämma oftast går att köpa i en simhall för knappt hälften. Skillnaden är då att det inte är en paddelnäsklämma utan ’bara’ en simnäsklämma.
Men det som man skall komma ihåg är att testa och känn på sakerna. Oftast är det bättre att spara ihop pengarna och köpa snäppet dyrare utrustning och då kunna fokusera på äventyret istället för att gå runt och fundera på om du är rätt utrustad för uppgiften.