Vikten av en bra bålrotation

Under de kurser som jag håller på sommaren så pratar jag mycket om bålrotation. På introduktionskurserna går vi inte in så djupt på det, men på fortsättningskurserna är det desto mer fokus på det. Varför är då bålrotation så viktigt?

Jo, som förklarats i tidigare inlägg så är det här du har större muskelgrupper jämfört med armarna och därför klarar du av att paddla en längre sträcka utan att bli lika trött som du hade blivit genom att bara paddla mer armarna.
Det är dock en sak att sitta och förklara i en blogg hur man skall göra, och en helt annan sak att se det i verklighet hur man skall göra.

Nedan är två filmklipp som visar väldigt tydligt hur en bra bålrotation skall se ut. Titta och se hur överkroppen roterar från sida till sida. Man ser det väldigt tydligt på axlarna när det filmas ovanifrån. Om du då tänker: blir man så vältränad som den första paddlaren är? Ja, självklart blir man det om man har en bålrotation. Att det sedan krävs massa annan träning också struntar jag i för att motivera dig!

http://youtu.be/TmXhLCZuHX4

http://youtu.be/Lff22aFkoRw