Äntligen en handroll!

Till slut lyckades jag klämma in lite paddling i schemat. När fru och son är ute på resande fot fanns det tid att lägga i kajaken på havet. Och det var som om det var tänkt att jag skulle paddla igår, vädret var ju perfekt. Klarblå himmel och väldigt lite vind.

Jag tog min tahe greenland touring eftersom den hänger i garaget och de andra är på paddelklubben. Det var även för att jag ville testa min tuiliq i kallt vatten och den passar ju bara min greenland. Jag funderade ett tag på vad jag skulle ha på mig under den, men kom till slut fram att torrdräkt ändå var ett måste.

Jag hade en underställströja, en t-shirt, torrdräkten, flytvästen och tuiliqen. Det blev ordentligt varmt när solen var framme efter lite paddling. Men som alltid är det bättre att bli för varm än för kall, för det är ju bara att plumsa i vattnet och rolla upp igen. Efter två rollar var jag lite svalare om huvudet och kunde paddla vidare en stund.

Efter en stunds paddling kom jag till lä-sidan av en ö utanför hinsholmen och började att rolla. Först en vanlig roll på varje sida. Kändes bekvämt och tryggt. Tuiliqen gjorde verkligen sitt och skyddade huvudet. Det var bara ansiktet som blev lite kallt, men det kan man leva med. Shotgun roll på varje sida kändes också bra, och det var dags att stoppa undan paddeln och ta fram min norsaq. Jag har en stabil norsaq-roll även om man kan putsa tekniken för att få den perfekt, så det var med ganska stort självförtroende jag började. Och vilken lätthet det var att rolla. Jag fattade grepp halvvägs in på norsaqen för att få mindre flythjälp, och satte rollen utan problem. Jag tog ett grepp längst ut på norsaqen mest för att ha den i handen och rollade, och utan problem. Då fäste jag till slut norsaqen under däckslinorna och rullade ner. Och kom upp! Äntligen satt en handroll! Må så vara att jag hade en fin flytkraftshjälp genom tuiliqen, men det var ändå en handroll. Jag testade en gång till och lyckades igen. Efter 7-8 rollar på ena sidan testade jag på andra sidan, och satte det på första försöket där också. Jag satt nöjd i kajaken och lät solen värma ansiktet igen efter rollarna. Äntligen lyckades jag med en handroll. Det har varit målet under de två senaste åren.

Det är intressant att rolla en tahe greenland touring jämfört med en blackpearl. Båda är extremt lättrollade, men jag hävdar att man får mer hjälp av kajaken när det är tahe greenland touring. När den väl kommer upp på högkant på sidan så ramlar den nästan av sig själv på rätt köl igen. Blackpearlen får man jobba lite mer med och får inte samma knuff på slutet. Men det innebär att jag måste jobba lite mer på att ha perfekt teknik för då kommer den även till blackpearlen.

Sammanfattningsvis var det en perfekt paddeldag, och när jag tog upp kajaken och solen började att kika ner stod jag kvar en stund och njöt av utsikten. Det gäller ju att ladda batterierna när man kan!

decemberpaddling