Bassängträning i december

Igår var det återigen dags för en bassängträning med paddelklubben. Det var full fart och mycket kallsupar och klorerat vatten i näsan. Och återigen glömde jag att ta med en näsklämma. Man tycker ju att jag borde ha lärt mig vid det här laget.

Jag gillar bassängträningar. Det är ett väldigt bra tillfälle att få träna upp sina färdigheter och hålla igång trots att det kan vara lite kallt i havet. Det är ju inte alla som är sugna på att ge sig ut och paddla utomhus nu när det är kallt i vattnet och blåsigt väder.

IMG_0342

Jag fick för första gången prova på en forspaddlingskajak, och det var ett intressant test. Det var en väldigt mycket kortare kajak än vad jag var van vid, och således var den väldigt lätt att manövrera. Genom att ta ett enda paddeltag lyckades jag få kajaken att snurra ett helt varv.

Det var också en förvånansvärt stabil kajak. Jag kunde gunga ordenligt från sida till sida innan jag lyckades få kajaken att tippa över. Väl i vattnet gjorde jag en roll men kände att det inte var en kajak som passade för grönlandsrollar utan det var en lite mer kraftfull forspaddlingsroll som krävdes. Man kan ju förenklat säga att det finns två typer av rollar att lära sig. Den ena är grönlandsinspirerad och använder kroppen och dess rörelseenergi som kraft för att ta sig upp från vattnet. Den andra är forspaddlingsinspirerad och kräver mer kraftfulla tag för att trycka/dra sig upp från vattnet med hjälp av paddeln. Jag hade tidigare inte riktigt förstått varför det skulle vara en så kraftfull roll när man forspaddlade, men efter att ha provat en kajak igår så förstår jag att det var tvunget.

IMG_0343

Det var flera olika deltagare med på träningen igår. Det var många barn och ungdomar, och en del vuxna. Det var folk med varierande bakgrund, men den mest intressanta var en person som hade varit nära en drunkningsolycka. Trots att det fanns en rädsla för vattnet försökte personen ändå att övervinna den genom att testa kajakpaddling. Det är en modig inställning tycker jag.