Ytterligare bassängträning

Bloggen har under sista perioden gått in i någon slags vila. Sjukdomar, problem med slemsäckar i knä och annat har gjort att träningen inte riktigt gått som planerat. Fascinerande vad mycket mer sjuk man är som småbarnsförälder jämfört med hur det var tidigare.

Igår var det dags för bassängträning med paddelklubben igen, och det var ett nyttigt tillfälle. Jag kände att det var längesen jag satt i en kajak och lekte då det var ganska många missar jag gjorde. Bland annat vid scullingen med plattpaddel som faktiskt inte gick alls. Tacka vet jag en grönlandspaddel där man har full koll på paddelbladets vinkel, samt kan hålla i kanten av paddeln utan att behöva ha ett paddelblad som hela tiden skrapar i kajaken. Det slog mig då att jag verkligen har anpassat min paddling till grönlandspaddel och ’tappat’ känslan med en vanlig plattpaddel.

Bassängövningen bjöd på en rad olika stationsövningar som i slutändan leder fram till en roll. Oavsett vilka som är med i gruppen så vill alla lära sig en roll (eller åtminstone se instruktörer som utför den). Men det som ofta lyfts fram som extra värdefullt är de övningar som vi inleder med, räddningsövningarna. Här går vi igenom kamraträddningar och ensamuppklättringar. Och det är förvånansvärt många som faktiskt aldrig har ramlat i och behövt prova att klättra upp. En deltagare igår hade paddlat i omkring 10 år och aldrig ramlat i vattnet. Han paddlade på havet och var ofta ute själv. Jag har lärt mig att det finns många olika synsätt på det här med paddelsäkerhet, men jag blir ständigt fascinerad över att träffa sådana personer.

Själv vill jag veta hur jag hanterar olika eventuella situationer innan jag ger mig ut och prövar sporten. Det behöver inte vara krissituationer eller liknande, men att veta hur man klättrar i kajaken igen efter att ha ramlat i vattnet känns som en ganska självklar kunskap. Detta är en bra övning att göra för att känna sig trygg i paddlingen. När man medvetet har ramlat i några gånger och tagit sig upp i kajaken igen har ofta en mental barriär försvunnit och man kan vara mer avslappnad när man sitter i kajaken. Själv brukar jag alltid välta kajaken vid varje tillfälle jag paddlar. Jag brukar dock inte lämna kajaken utan istället försäkra mig om att min roll sitter där den skall. Detta ger mig samma trygghet och lugn när jag paddlar. För det är ganska dumt att sitta i kajaken och spänna sig av nervositet. Om det då kommer någon våg eller liknande så kan man lätt tappa balansen.