Att träna ute när vädret är tråkigt

En kväll i oktober. 10 grader kallt. Snålblåst. Regn. Och då skall jag ut och träna.

”Varför det?” är en tanke som slår mig flera gånger. Ja, det svaret är inte lätt att motivera skall erkännas. Det kräver en del mental övertalning för mig själv innan jag faktiskt går vidare och sätter mig i bilen för att köra till träningen. Att träna skall vara jobbigt. Men det skall även vara roligt. Jag vet sedan innan att passen med military fitness är roliga och att jag alltid är så nöjd med att ha genomfört dem, och det är sådana tankar som får mig att inse att det blir bra idag också. Även om det känns jobbigt.

Vid passets början känns det bättre och när vi sprungit omkring 100 meter så är kroppsvärmen uppe och jag struntar i att det regnar. Något som instruktörerna är bra på är att få oss att strunta i de yttre förhållanden. Regn som vind som lera som vatten och blöta kläder struntar man i efter några pass. Det är ju bara träning. Och endast en timmes långt pass. Vad jag istället får ut från det är härlig träning utomhus och att uppleva årstiderna. Och det är helt okej så länge man har bra kläder på sig.

Hur man övervinner tanken på att överge träningen när man håller på och det börjar bli jobbigt är en fråga som är svår att besvara. Om man ändå hade svaret på den frågan. Men oftast är det bara att tänka framåt och att det känns bra mycket bättre när man sitter i soffan efteråt. I ett program där Charlotte Kalla intervjuades och frågades samma fråga, nämligen hur man fortsätter när det blir jobbigt, så svarade hon att hon hela tiden har en mental kamp med sig själv när det blir jobbigt. Men hon har ett mål som hon fokuserar på. Och när en världsmästare erkänner att hon funderar på att sluta träningen i backen när det blir jobbigt, ja, då är det väl bara att inse att man själv kommer att fortsätta med sådana tankar också. Men så länge jag tycker att träning är roligt ovh att jag får ut något från det så fortsätter jag.

Och nu är det drygt en vecka kvar till finalloppet. Under 50 min är det som gäller. Skam den som ger sig….